Kalyn Fay - Bible Belt


Horton Records

De recente samenwerking van Horton Records (Oklahoma) met het Nederlandse Continental Record Services heeft al mooie muziek voor de Nederlandse markt ontsloten. We schreven al eerder over Rachel Dean, Pilgrim en Carter Sampson. Nu hebben we met Kalyn Fay echt het gevoel goud in handen te hebben. Want dat gevoel ontstaat al snel bij het luisteren naar Bible Belt, haar debuutalbum. Van de eerste klanken tot de laatste noten houdt de muziek je in de greep, zo mooi wordt er op dit album gemusiceerd. Hier is sprake van een perfecte combinatie van stem, songs en begeleiding. De eerste twee elementen zijn de inbreng van Kalyn Fay, maar wat het laatste betreft verdienen Dylan Layton en Scott Bell alle eer. Bij enkele nummers hoop je zelfs dat de muziek oneindig blijft doorgaan. Er lijkt een heilzame werking van uit te gaan.

Maar de ster van het album is nauurlijk Kalyn Fay, die haar persoonlijke teksten zingt met een aangenaam heesje in haar enigszins lage stem. Die stem doet denken aan Tanita Tikaram, dus ver weg van een countrygeluid dat je al snel zou verwachten bij een productie uit Oklahoma. Maar de muziek van Kalyn Fay is folk .

Kalyn Fay is een Cherokee vrouw die haar roots zeker niet verloochent. Ze is grafisch ontwerper van opleiding en beroep, ze heeft dan ook haar eigen platenhoes ontworpen en hoezen voor diverse andere albums en affiches voor concerten. Van jongs af speelde ze op diverse instrumenten en in 2011 startte ze met optredens in het publiek. In hoeverre haar roots een rol spelen in haar liedjes niet helemaal duidelijk. Helder is wel dat ze levensvragen niet uit de weg gaat in haar verhalende liedjes en geen moeite heeft daarbij de natuur te raadplegen. Ze zingt over de dingen dicht in de buurt: haar vrienden, de omgeving (Tulsa) en de natuur (Spotted Bird).

Het album opent prachtig met Bible Belt en je raakt meteen meegetrokken in de muzikale flow aangevoerd wordt door de pedal steel van Roger Ray. Zoals hij op de meeste nummers verantwoordelijk lijkt te zijn voor zo’n flow waarvan je niet wilt dat het ophoudt, zoals in Middlegate Station, met het getokkel, de fiddle, de steel en de beschermende orgelklanken op de achtergrond.

Bible Belt is een verrassend debuutalbum van Kalyn Fay een zangeres die beschikt over vele talenten.

Kalyn Fay - acoustic guitar / vocals
Cody Clinton - electric guitar
Roger Ray - pedal steel
Corey Mauser - organ / keys
Dylan Layton - bass
Dylan Golden Aycock - drums / percussion
Nicholas Foster - drums / percussion
Kurt "Frenchy" Nielson - mandolin
Fiddle - Kevin Warren Smith
Scott Bell - percussion
Harmony Vocals - Erin O'Dowd, Jordan McLeod, Rachel La Vonne