The Maureens - Bang the Drum

Album van de week


[The Maureens]

Samenzang leek een ondergeschoven kindje in de popmuziek te worden. In the sixties kwam deze discipline regelmatig voor, met als commercieel hoogtepunt natuurlijk The Beatles. Maar met het gestaag stijgen van de zeespiegel in de afgelopen decennia leken de zanggroepen verstopt te raken achter duin en dijk. Het genre is echter niet voorgoed verdwenen, ook niet in Nederland, waar we vorig jaar bijvoorbeeld verrast werden door de wonderschone stemmen van Color Reporters.

Nu worden we in dit lage land wederom op een verrassing getrakteerd met een album dat opvalt door fraaie harmonieën. Die behoren toe aan The Maureens (Utrecht), die op aangename wijze een album vol zingen. Bang the Drum is hun tweede album. Hun geluid doet denken aan de sound van The Hollies, The Searchers en vooruit The Mamas and The Papas, maar dan zonder Mamas, uitgezonderd dan weer Lonely Trail, waarop een vrouwenstem tevoorschijn komt. Die blijkt toe te behoren aan niemand minder dan Sarah Bettens, waarmee toch maar aangetoond wordt dat The Maureens in elk geval in België niet worden gezien als de sufferdjes van boven de grote rivieren.

Maar naast mooie zang valt er instrumentaal ook veel moois te beluisteren. Beide gitaristen boeien het hele album door, de ritmesectie is to-the-point en de toetsen - die net iets op de achtergrond klinken - leveren een waardevolle bijdrage. Je vraagt je af hoe de muziek gaat klinken als het keyboard een prominentere rol krijgt. Dat lijkt me een leuk experiment. Op enkele nummers speelt Jan-Paul de Bondt op pedal-steel een mooie partij mee, zoals op titel- en prijsnummer Bang the Drum.

Vlotte liedjes worden afgewisseld met rustiger liedjes, waarbij ik zelf lichte voorkeur heb voor de songs met meer tempo. Nog een liedje eruit pikken: Sail Away. Deze afsluiter dreigt onopvallend voorbij te gaan, ook al door de korte duur van het liedje en de tekst. Maar mensen, luister goed. Hier wordt geen popmuziek bedreven maar poëzie gemaakt! Een atypische uitsmijter op een bijzonder harmonieus album.

The Maureens zijn:
Hendrik-Jan de Wolff
Bas van de Looy
Randy Linskens
Bas van de Waterbeemd
Martijn Vink
Stefan Broos