Reg Presley

Reg Presley was de voorman en leadzanger van de succesvolle Engels sixitesgroep The Troggs. Zij gelden, maar er zijn meer kandidaten, als voorlopers van de garage rock en de punk. De groep bestond uit Reg Presley (eigen naam Reg Ball), Ronnie Bond (eigen naam Ronnie Bullis, Chris Britton en Pete Staples. Een eerste single, een eigen nummer van Reg Presley 'Lost Girl', flopte. Daarna coverden ze een nummmer van Chip Taylor 'Wild Thing'. Dat werd wereldwijd een grote hit. Op de achterkant stond 'From Nowhere' dat een herbewerking was van hun eerste single. De volgende singles, eigen nummers van Reg Presley "With A Girl Like You' en 'I Can't Control Myself', deden het even goed, of bijna even goed. In Nederland deed 'With A Girl Like You' het zelfs beter dan 'Wild Thing'. Ook de volgende singles verkochten best goed. 'Anyway That You Want Me' was weer een cover van Chip Taylor, maar de volgende singles waren weer allemaal van Reg Presley: 'Give It To Me', "Night Of The Long Grass' en het prachtige 'Love Is All Around'. Opvolgers deden het daarna heel veel minder en leden van The Troggs waaierden uit en gingen ook soloplaten maken.
The Troggs beïnvloedden Iggy Pop en The Buzzcocks. MC5 coverde het b-kantje van "With A Girl Like You', 'I Want You', een nummer van hun manager Larry Page. 'Love Is All Around' werd gecoverd door Wet Wet Wet, die er in 1994 een nummer 1 hit mee hadden. R.E.M. speelde het nummer ook altijd tijdens live concerten en zetten het uiteindelijk op single als b-kant van 'Radio Song'.

In 1991 namen The Troggs, overigens waren alleen Reg en Chris van de oorsponkelijke Troggs nog over, met behulp van R.E.M. een nieuw album op 'Athens Andover'. Het eindigde al spoedig in de ramsj, maar ten onrechte, het is een goed album. Uiteraard stond er ook weer een cover van Chip Taylor op.

In 1992 overleed hun oorsponkelijke drummer, Ronnie Bond. In januari 2012 werd bij Reg Presley, die nog altijd met de groep toerde, longkanker vastgesteld, waarna hij stopte. De groep ging overigens gewoon door onder de naam The Troggs. Op 4 februari overleed Reg, 71 jaar oud.

12 6 41 - 4 2 13