Ronnie Splinter

Ritme- en sologitarist van The Outsiders. Samen met Wally Tax schreef hij verreweg de meeste nummers. Wally schreef de teksten en bepaalde de sfeer van de nummers, Ronnie schreef de muziek.

De groep werd begin jaren 60 opgerciht en in oktober kwam hun eerste single You Mistreat Me uit. In hetzelfde jaar speelden ze in het voorprogramma van The Rolling Stones in Den Bosch. Hun eerste succes hadden ze met hun derde single Lying All The Time, een nummer dat 4 maanden in de Veronica Top 40 stond. Meer hits volgden. In 1967 begon Wally Tax ook soloplaten uit te brengen, zelf melodieën te schrijven en hield hij het beste materiaal voor zichzelf. Als The Outsiders hadden ze nauwelijks hits meer en de groep werd opgedoekt.

Ron stapte volledig uit het muzikantenbestaan, totdat Wally Tax in de tweede helft van de jaren 90 The Outsiders heroprichtte. Het bleef beperkt tot een klein aantal optredens, maar Ron kreeg opnieuw de smaak te pakken. Allerlei buitenlandse bandjes, zoals The Lyres, The Thanes en The Cynics bleken materiaal van The Outsiders te spelen.

In 2000 nam Ronnie het album Go Ron Go als Ronnie & The Splinters op en in 2006 vormde hij The Dam met wie hij het uitstekende album Beautiful Trash opnam. En intussen bleven de royalty's van de oude Outsidersnummers binnenkomen.

27 8 48 - 19 5 13