2013, de jaarlijst

Pas in de laatste week van 2013 geven wij onze jaarlijst prijs. Bij ons heeft de muziek dus drie weken langer kunnen rijpen dan bij 3voor12, OOR of welk ander medium dan ook. Ons oordeel is gewoonweg drie weken beter!
Deze top20 is de som van drie afzonderlijke lijstjes. Drie ingeplugde muziekliefhebbers hebben gewetensvol geprobeerd de beste albums van 2013 op een rij te zetten. Een deed dat uit de losse pols, een ander deelde nauwgezet rapportcijfers uit en een derde paste een combinatie van emotie en exacte wetenschap toe.
Het resultaat is mooi geworden, met onder andere vijf albums van Neerlands Bodem:


1. Jason Isbell, Southeastern, 50
2. The National, Trouble Will Find Me, 42
3. Israel Nash Gripka, Israel Nash's Rain Plans, 40
4. Wooden Saints, You Were The One Who Volunteered, 34
5. Nick Cave & Bad Seeds, Push the Sky Away, 32
6. Arctic Monkeys, AM, 27
7. Laura Jansen, Elba, 24
8. Lindi Ortega, Tin Star, 24
9. Arcade Fire, Reflektor, 20
10. Vampire Weekend, Modern Vampires of the City, 19
11. Guy Clark, My Favorite Picture Of You, 19
12. Daft Punk, Random Access Memories, 17
13. Sam Baker, Say Grace, 17
14. I Am Kloot, Let It All In, 16
15. Laura Marling, Once I Was an Eagle, 15
16. Bart van der Lee, Songs for the Heathens or Dying, 15
17. John Henry and the Fellow Associates, Five More Days and a Matter of Somewhere, 15
18. Atoms For Peace, Amok, 14
19. Steve Earle & The Dukes and Duchesses, The Low Highway, 14
20. Mariecke Borger, Through My Eyes, 13
21. Tindersticks, Across Six Leap Years, 13

Vier albums overstijgen volgens ons de kwaliteit van de gedoodverfde titelkandidaat Push the Sky Away van Nick Cave.
We verrassen vooral onszelf met de eerste plaats voor het indringende album Southeastern van Jason Isbell. Dit album was namelijk geen gespreksstof tussen ons. Maar we zijn het er onafhankelijk van elkaar over eens dat het een hoogtepunt in 2013 is. Dat geldt op dezelfde manier voor The National. Israel Nash's Rain Plans is door twee redacteuren het hoogtepunt van 2013 bevonden en zou daarom op zijn minst het predicaat vice-album van het jaar moeten krijgen. Maar wat te denken van You Were The One Who Volunteered van Wooden Saints? Dit gevarieerde album met liedjes van constant hoge kwaliteit lijkt door niemand anders te zijn opgemerkt. Misschien gebeurt dit alsnog op Eurosonic/Noorderslag!

Vervolgens een mooie plaats voor Elba van Laura Jansen, het meeste poppy album in deze lijst. Maar wel met hele mooie popliedjes.

Bart van der Lee en Mariecke Borger hebben het net gered op deze lijst. Een bijzonder duo hoor; vergelijk de stemmen maar eens. Bij Mariecke voel je de hemel nabij terwijl Bart je voert naar spelonken en onderaardse gewelven.

Ten slotte John Henry. Wie kent hem, waar komt ie vandaan? Ergens uit Brabant, meer weten we niet. Hij en zijn band hebben dit jaar een overtuigend album uitgebracht. Maar niemand hoor je er over. En een optreden van dit ensemble? Probeer dat maar eens te vinden. We zoeken verder in 2014.

Laat 2014 maar komen!