Kevin Ayers

Engelse singer-songwriter. Groeide op in Maleisië. Zijn verlangen naar het zonnige, relaxte leven van zijn jeugd zou hem regelmatig parten spelen. Telkens als een keuze moest worden gemaakt tussen roem, of een rustig leventje in de zon op een terrasje met een glas wijn gaf dit zijn voorkeur.
Zijn muzikale carrière begint bij The Wilde Flowers, een band uit Canterbury met illustere leden als Hugh & Brian Hopper, David & Richard Sinclair, Robert Wyatt, Pye Hastings, Richard Coughlan en Graham Flight, die later of in The Soft Machine, of in Caravan opdoken. Opnames van deze groep verschenen niet eerder dan in 1994 op een verzamelalbum. In 1966 richten Kevin Ayers, Robert Wyatt, Mike Ratledge en Daevid Allen The Soft Machine op. In 1967 brengen zij een eerste single uit 'Love Makes Sweet Music / Feelin' Reelin' Squeelin'. De groep doet een aantal optredens in het Zuiden van Frankrijk, waarna bij terugkeer Daevid Allen, een Australiër, de toegang tot Engeland wordt ontzegd. De groep gaat dan verder als trio en neemt in deze formatie in Amerika hun eerste album op 'The Soft Machine'. Het is één van de belangrijkste en mooiste psychedelische albums van dat moment. Na terugkeer wordt de groep versterkt met Andy Summers, toekomstig gitarist van The Police. Een nieuwe tournee volgt. Kevin is Andy al snel zat en zorgt dat hij ontslagen wordt om na het laatste optreden in New York ook zelf op te stappen. Kevin zoekt rust op het eiland Ibiza en schrijft daar zijn eerste soloalbum bij elkaar. Dat album 'Joy Of A Toy', één van de highlights uit zijn carrière, verschijnt in 1969 en vestigt zijn naam als soloartiest. Een nieuw album 'Shooting At The Moon' volgt snel. Op het album wordt Kevin begeleid door The Whole World, een band die Kevin samenstelde uit David Bedford (overleden in 2011), Lol Coxhill (overleden in 2012) en een nog jonge Mike Oldfield, ex-Sallyangie, op bas en gitaar. Na het prachtige 'Joy Of A Toy' stelde het album enigszins teleur. De band had een uitstekende live reputatie, maar Kevin had niet veel met toeren en de band werd al snel opgeheven. Een derde, veel beter album 'Whatevershebringsweswing' volgde en ook zijn vierde album 'Bananamour' was een sterk album. 'The Confessions of Dr. Dream & Other Stories' volgt en is misschien wel zijn meest coherente album. Mike Oldfield is weer van de partij naast gitarist Ollie Halsall met wie hij zo'n 20 jaar zou optrekken.
In 1974 organiseert Kevin Ayers een concert in het Rainbow Theatre in Londen met John Cale, Nico, Brian Eno en Mike Oldfield. Het concert verschijnt ook enkele weken later op elpee. Een vervolg zit er niet in. Er ontstaat de nodige commotie als Kevin de volgende ochtend door John Cale in het bed van zijn vrouw wordt aangetroffen.
In 1976 verschijnt Kevins 'Yes We Have No Mañanas (So Get Your Mañanas Today)', waarna hij zich terugtrekt op Mallorca. Er verschijnen nog albums, maar deze stellen qua niveau niet zoveel meer voor.
Na de dood - een drugsoverdosis - van zijn muzikale partner Ollie Halsall in 1992 neemt hij met Fairground Attraction het album 'Still Life With Guitar' op. Kevin trekt zich daarna weer terug in Zuid-Frankrijk.
In 2005 ontmoet hij de Amerikaanse gitarist Timothy Shepard, ze beginnen samen te spelen en Kevin krijgt weer interesse in het schrijven van nummers.
Teruggekeerd in Engeland ontdekt Timothy dat bij een nieuwe generatie muzikanten grote belangstelling bestaat voor de muziek van Kevin Ayers. Hij haalt Kevin over een nieuw album te maken dat in New York wordt opgenomen met behulp van de groep Ladybug Transistor. De opnames worden afgerond in Engeland met behulp van de groep Teenage Fanclub, Robert Wyatt, Phil Manzanera, Hugh Hopper en Bridget St. John met wie hij - evenals op 'Shooting At The Moon' - een duet zingt. Het album 'Unfairground' verschijnt in 2007 en wordt unaniem geprezen.
Kevin overleed in zijn slaap.

16 8 44 - 18 2 13