Jan Akkerman & band in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer 27 december 2013


Foto's: Arthur Winailan

Al meer dan 40 jaar is Jan Akkerman een fenomeen in Nederland op het gebied van rock en blues. Vrijdag 27 december trad hij samen met zijn 'vaste' begeleiders Coen Molenaar (toetsen) , Michael Peet (bass) en Marijn van den Berg (drums) op in Zoetermeer op het Cultuurpodium Boerderij. Op dit podium werd hij bijgestaan door Bert Heerink (o.a. Vandenberg), soulzanger Brown Hill, bluesgitarist Eelco Gelling (o.a. Cuby & the Blizzards), saxofonist Benjamin Hermans en zijn eigen dochter Laurie Akkerman. Het werd een avond om niet snel te vergeten.

De bezoekers werden getrakteerd op een varia aan stijlen. Jan speelt met het grootste gemak funk, blues, rock, r&b, hiphop en jazz en dat liet hij deze avond overtuigend weten. Ook Eelco Gelling was in bloedvorm. Hoe vaak krijg je de kans om de twee beste Nederlandse gitaristen op één podium te zien? Een bluesy duet van Akkerman met Gelling was zonder twijfel het hoogtepunt van de avond. Gelling oogde enigszins fragiel, maar was zijn snarentrucjes beslist niet verleerd!

Jan en zijn band speelden niet alleen eigen nummers maar ook covers zoals Scarborough Fair, Time After Time (een nummer dat Cindy Lauper samen schreef met Rob Hyman van The Hooters) en Crimson and Clover (Tommy James and the Shondells). Deze uitvoeringen waren extra verassingen op deze heerlijke muziekavond.

Het hele optreden bleef het van begin tot eind boeiend. Jan Akkerman voerde het publiek mee op de ritmische golven van de funk, soul en jazz naar de meer meeslepende blues om tot een uiterst rockende climax te komen via Focus-songs als Teach Me Tonight dat met een vloeiende overgang naar Hocus Pocus, het slotlied van deze avond, leidde.

Een geweldig concert!

[ Jan Akkerman en zijn band toeren in 2014 door het land met hun My Brainbox-toernee. De speeldata zijn te raadplegen op www.janakkerman.nl ]